A gyors sikereket produkáló evezőpad

Az evezőpad, mint otthoni sporteszköz, kicsit veszített a népszerűségéből az elmúlt években. Talán azért van ez így, mert némileg nagyobb helyet foglal el, mint egy szobakerékpár, pedig már összecsukható verziója is van. Ugyanakkor egyre többen ismerik fel, hogy igen hatásos edzések végezhetők az evezőpadon.

Az evezőpad használata közben kifejezetten intenzív mozgást végzünk, a szerkezet minden fontosabb izomcsoportot megmozgat. Tökéletes cardio edzés, a pulzusszámot gyorsan megemeli, hatékonyan vesz részt a zsírégetésben. Az evezőgépen végzett edzés jó hatással van a szívre és a tüdőre, valamint a keringési rendszerre. Erősíti a test szinte minden izmát. A váll és a hát izmait például gyönyörűen alakítja. Nemcsak a fizikai állapot, de a közérzetet is javítja, használatával csökken a stressz. Az ízületeket nem terheli túl.

Vannak, akik azért nem kedvelik ezt a mozgásfajtát, mert  nem érzik ezt a annyira természetesnek, mint pl. a szobabiciklizést. Az evezőpadon történő helyes mozgás elsajátítása kicsit több odafigyelést igényel, de ebben rejlik az egyik legnagyobb előnye is, ami a koordinációs képességek fejlesztése. A helyes technika elsajátítása megkímél a gerincproblémák kialakulásától is. A jó eredményhez nagyon fontos az evezőgép megfelelő beállítása is.

Ha most kezdünk hozzá a mozgáshoz, akkor csak fokozatosan növeljük a terhelést, először csak ismerkedjünk a géppel, alkalmanként kb. 10 percig használjuk kicsi ellenállás mellett. Később ez fokozatosan növelhető, de az edzések elején akkor is érdemes megtartani az alacsony ellenállást, mintegy bemelegítésképp.

Az evezőgép vásárlását azoknak ajánljuk, akik minél előbb látványos eredményeket akarnak elérni testük építésében. A helyes mozdulatsor elsajátítása révén az evezés nem testedzés, nem kín, hanem szórakozás lesz. A váll- és mellizmok növekedése szinte azonnal érzékelhető, de kiválóan segíti a combizmok és a vádli erősítését is.

A különböző evezőgépek között nincs jelentős különbség, mindegyik modell ugyanazon az elven működik: az előre-hátrasikló széken ülve végzett evezőmozdulatok a hagyományos vízi evezés élményét nyújtják.

Csak akkor érdemes evezőpadot vásárolni, ha hajlandóak vagyunk megtanulni a helyes evezőtechnikát, mert e nélkül könnyen okozhat komoly hátgerinc problémákat a gép.

Csak olyan gépet vásároljunk, amelyen az evezők együtt, egy láncon keresztül működnek, így az evező visszahúzásakor ellenállást fejtenek ki.

Fontos szempont a választásnál az evezőgép ülése is, amelynél alapkövetelmény a mozgathatóság, azaz evezéskor az ülés guruljon.

Az evezőpad vásárlásánál figyeljünk arra, hogy komoly helyigénye van, így kislakásba nem ajánlatos evezőpadot venni. Azonban ha van bőven helyünk, akkor egy rendkívül hatásos kondigéphez juthatunk.