A Swarovski kristályok

A Swarovski kristályok titka, tulajdonképpen nem más, mint egy speciális lézer technikával készült különleges minőségű ólomkristály. Az ólomkristály anyaga és a vágás pontossága által létrehozott fénytörések együttesen adják azt a csodás, színjátszó ragyogást, amit látunk, ha ránézünk egy kövecskére.A Swarovski kristályokat a legkülönfélébb színárnyalatokban lehet már megvásárolni, sőt ma már létezik a legújabb, melyek a legkülönlegesebb effektusokkal ellátott kristályok, amik szintén forgalomban vannak már.

Swarovski kristályok bizsu ékszeren

Ezeknek az egyik oldala egy nagyon vékony fémszínű réteggel van ellátva, ami lehet akár arany, vagy ezüstszínű, és ez értelemszerűen megnöveli a kristályok erősebb tükröződését, így még sokkal csillogóbb lesz, a színek játéka pedig szinte milliószor erősebb. Ezek leginkább a többféle alapszínű kristályok esetében érhetőek el. Őket nevezik „fancy-nek”, azaz vidámnak.

A Swarovski kristályok (a bizsu ékszert is ideértve) az alap színkód mellett egy “AB” jelöléssel is el vannak látva, majdnem ugyanúgy, mint az igazi nemesfémek, az arany: AU, az ezüst pedig AG. Nem véletlen, hiszen megérdemli, hogy legalább annyira kiváltságos legyen, mint nagyobb testvérei. Napjainkban a széles termékskálájú dísztárgyak mellett igen erős keresletnek örvendenek a Swarovski ékszerek, ahol alapjáraton két különböző típusról kell szót ejtenünk.

Az első természetesen a Swarovski ékszer. Ez egy teljesen komplett, fémrészekkel, és az egyéb tartozékokkal ellátott termék, amely természetesen a Swarovski gyárból kerül az ékszerboltokba, üzletekbe, illetve az internetes webáruházakba. Ezek mind a saját fehér hattyús lógójukkal vannak ellátva, amik a sötétkék hologramos dobozokban vannak, címkékkel ellátva, és így kerülnek a forgalomba.

Másodszor beszélnünk kell azokról a kristály ékszerekről, amiket ugyan nem maga a Swarovski gyárt le, hanem egy másik gyártó cég, de engedéllyel használhatják fel a Swarovski kristályokat. Ezeknél a termékeknél kötelező feltüntetni a készítőt és az engedélyt, amit az alapcégtől kaptak meg. A Swarovski kristályként megvásárolt termékek mellé ajánlatos elkérni a tanúsítványt, ami az eredetinél minden dobozban megtalálható, amolyan certifikációként.

Ugyanis csak és kizárólag a Swarovkival leszerződött cégek jogosultak használni ezeket a nyomtatványokat. Ezeknél a cégeknél előfordulnak ugyan hamisítványok is, de ezeknek a csillogása természetesen nem éri el az eredeti Swarovski kristályok hamisítatlan, erőteljes, magas fényű csillogását.Természetesen ma már a világ minden részén meg lehet vásárolni az eredeti Swarovski kristályokat, elérhető áron, és éppen emiatt egyre inkább népszerűek mind a gyártók, mind a kereskedők körében.

A Swarovski ékszer jó példa arra, hogyan lehet olcsó alapanyagból, jó dizájnnal és profi marketinggel világszerte elismert, sikeres terméket létrehozni.A Swarovski kristály üvegből készül, így tulajdonképpen nem is lehetne kristálynak nevezni. Anyaga nagyon hasonló a velencei “kristály” csillárokéhoz, ahol az üveghez ólmot adagoltak a nagyobb fénytörésmutató és színszórás érdekében.A XIX. században egy Strasser nevű bécsi úr már sikerrel vezette be a gyémántok utánzataként az ékszerek világába.

A “strasszköves ékszereket” az utóbbi időben váltják fel a Swarovski ékszerek, de hovatartozásuk szakmai szempontból akkor is egyértelmű, ha ezek aranyozva, vagy kopásálló ródiummal, újabban ruténiummal bevonva kápráztatják el a nagyérdeműt.

A hazai nemesfémes, drágaköves szakma számára ezek a – némiképp pejoratív értelmű – bizsu kategóriába tartoznak, még akkor is, ha áruk mára már lassan beéri a nemesfémből készült, drágakövekkel díszített ékszereket.