Napjaink kedvelt ékszerei

Az ember már több ezer évvel ezelőtt is előszeretettel viselt különböző ékszereket. Az ősember saját kezűleg készített nyakláncokat aggatott a nyakába. Ezek a láncok csontdarabkákból, kagylókból, apró növényi darabkákból álltak. Ezeket főként a törzshöz való tartozás jelképeként, vagy éppenséggel a külön egyéniség megmutatása végett viselték.

Ahogyan telt az idő, úgy változtak az ékszerviselési szokások is. Voltak olyan korszakok az emberiség történetében, amikor csakis a nemesi címmel rendelkező emberek viselhettek ékszereket, aztán pedig a technológia fejlődésével újra minden ember számára elérhetővé váltak az olcsóbb nyakláncok, fülbevalók, gyűrűk és karláncok. Napjainkban férfiak és nők egyaránt viselhetnek ékszereket, ám, hogy milyet, azt mindenki maga döntheti el. Mára már nem igazán a rang határozza meg azt, hogy ki, milyen ékszert visel, hanem többnyire a divat, az aktuális trend az, amit nagyon sokan követnek.

De melyek is napjaink legkedveltebb és legtrendibb ékszerei? Elsőként érdemes megemlítenünk a gyűrűket, amelyek már hosszú-hosszú évszázadok óta az emberek kedvenc ékszereinek számítanak. Napjainkban férfiak és nők egyaránt szívesen viselik. Kedves ajándék lehet minden alkalomra, hiszen egy örök értéket képviselő ékszernek számít, főként abban az esetben, ha a gyűrű nemesfémből készül el. Másodikként a nyakláncokat említhetjük meg, amelyet szintén férfiak és nők, illetve mára már a gyermekek is szívesen viselnek. Kedves meglepetés lehet például egy apró medállal ellátott, vékony nyaklánc a kiskamasz gyermekünknek.

Főként a kislányok szeretik a nyakláncokat, így érdemes meglepni őket egy szép kis csecsebecsével karácsonyra, születésnapra, vagy akár névnapra. A nyakláncokat a karláncok, karperecek követik a sorban. Nők körében számít igazán kedveltnek ez a típusú ékszer, ám vannak olyan férfiak is, akik szintén szívesen viselnek karláncot, vagy karperecet. A férfiak esetében egy gyűrű mellett például remekül mutat egy stílusos karperec. Nőknél ugyanez a helyzet, ám arra ügyelni kell, hogy, ha a karperec nagyon hangsúlyos, vastag vagy feltűnő, akkor a mellette viselt gyűrű sohase legyen túlzottan nagy. A nagy gyűrű, óriási karpereccel kombinálva már túlzásnak hat.

Fontos, hogy a viselt ékszerek összhangban legyenek egymással, a ruházattal, valamin a személyiségünkkel. Csakis olyan ékszert viselj, amelyet szívesen hordasz, ami valóban tetszik, és ne azért vedd fel azt, mert az aktuális divat éppen azt diktálja. A gyűrűket, a nyakláncokat, a karkötőket, a fülbevalók követik. A fülbevalók viselése leginkább a nőkre jellemző, bár egy időben nagy divat volt a férfiak körében is. Mára ez a divat elmúlt, így leginkább már csak a nők hordanak fülbevalókat. A kicsi lánygyermekek általában már egészen pici, csecsemőkorukban megkapják életük első fülbevalóját.

A felnőtt nők körében többféle trend hódít a fülbevalók terén. Vannak, akik az egyszerűbb, visszafogott pont fülbevalókat kedvelik, míg vannak olyanok is, akik a hosszú, feltűnő, óriási fülbevalókat részesítik előnyben. Örök divatnak számít a gyöngyös fül ékszer, amely fiatalok és idősebbek számára is elegáns viseletet biztosít. A fülbevalókat a bokaláncok követik a népszerűségi sorrendben. A bokaláncok iránti kereslet főként a nyári, tavaszi melegebb időszakokban növekszik meg, hiszen ekkor a lábak jobban előtérbe kerülhetnek. Érdemes olyan ékszereket vásárolni, amelyek nemesfémből készültek, hiszen ezek a darabok hosszú-hosszú időn át viselhetőek maradnak.