otthon címkéhez tartozó bejegyzések

Hol aludjon a vendég? Esetleg egyszobás a lakás? Minderre megoldást nyújt az ágyazható ülőgarnitúra.

Napjainkban egyre terjedő, már-már életmóddá váló szokás a minél kisebb lakásba való költözés és az albérlet. Senki nem szeret vagyonokat fizetni azért, hogy valaki más tulajdonában lévő lakásban lakjon egy ideig, így hát sokan választják a kisebb alapterületű ingatlanokat. Igaz ez a lakásvásárlásokra is, a másfélszobás lakások a legkeresettebbek az átlagfizetéssel rendelkezők körében.

Egy ilyen lakásba, ahol nincs külön nappali és hálószoba, vagy egyetlen kis hálószoba tartozik a nappalihoz, nagyon jó megoldás lehet az ággyá alakítható ülőgarnitúra. Az egyszobás lakásokban így nem kell még egy ágyat is bezsúfolni a kanapé mellé, a másfélszobás lakásokban pedig a hely szűkössége ellenére is kényelmesen fogadható egy vendég vagy akár kettő is, aki hajlandó egy fekvőalkalmatosságon aludni. A rendelkezésre álló hely alapján kell nyilván választani az ülőgarnitúrák közül (természetesen van azért még egy csomó kritérium), de ilyen lakások esetében kiemelten fontos, hogy ágyfunkcióval is rendelkezzen a kiszemelt ülőgarnitúra, kanapé.

A többrészes ülőgarnitúra éppen olyan hasznos, mint az egy kanapéból álló, vagy sarokkanapés megoldás, hiszen mindegyiknek megvan a maga előnye. A több részből álló (3-2-1 vagy 3-1-1, vagy 3-2 összeállítású) ülőgarnitúra azért előnyös, mert a nagyobbik elemet ággyá alakítva, még mindig marad ülőfelület, így nem kell rögtök felkelés után beágyazni, ha le szeretnénk ülni kényelmesen.

A hátránya annyi, hogy több helyet foglal, mint az egy darabból álló kanapé. Az egydarabos megoldás nagy előnye a helytakarékosság.

Ezen típusok nagy része is ágyfunkciós, így bőven lehet válogatni. A sarokkanapék között is vannak kisebb darabok, így a kis lakásokba is nagyon megfelelőek tudnak lenni. Egyik-másik darabot nem is kell kihúzni ággyá, mert van akkor ülőfelülete, amin egy ember kényelmesen elalhat. Ez a típus jól ötvözi az egydarabos és a több darabból álló ülőgarnitúra előnyeit, hiszen viszonylag kis helyen elfér, de van akkor ülőfelület, hogy ággyá alakítva még használható ülésre is. Több részes ülőgarnitúrára jó példa az ággyá alakítható kanapés MEDINA 3-2-es bőr ülőgarnitúra.

Valódi fehér bőr kárpitozású, klasszikus megjelenésű, kényelmes darab, melynek háromszemélyes része 195×100 centiméter, a kétszemélyes kanapé  pedig 150×100 centiméter. Az kialakítható fekvőfelület meglehetősen nagy, 190×130 centiméter. Az ülőfelület síkrugós, a támla magasított. Az ággyá alakítható, vagy alvásra is alkalmas ülőfelületű, kis lakásokba való sarok ülőgarnitúra ékes darabja a LA COSTA nyitható sarokkanapé. Igaz, hogy 290×200 centiméteres méretekkel rendelkezik, de ha kiváltjuk vele az ágyat, máris nagy helyet spóroltunk.

Formavilága modern, kárpitozása világosbarna szövet. Nem csak ággyá alakítható, de ágyneműtartóval is felszerelték, így a kis lakások egyik hátrányán is javít, mégpedig a pakolófelületek hiányán. Nem csak ágynemű tárolására alkalmas, a téli holmit vagy a porszívót, vasalót is bele lehet pakolni. Külön érdekesség a karfába épített kisméretű üveglap, mely pohártartóként funkcionálhat. Az egydarabos kanapék közül ággyá alakítható például a LUCA kanapé egy kimondottan kicsi, de nagy fekvőfelületűvé alakítható darab. A kanapé 200-100 centiméteres, de ággyá alakítva 160×200 centiméteres felületet kapunk. Kimondottan kényelmes, egyszerű darab. A háttámasz kényelmességét vastag díszpárnák adják.