sportos testalkat címkéhez tartozó bejegyzések

Amit a futópad használatról tudni kell

A mai felgyorsult világban többen gondolják úgy, hogy konditerem helyett célszerű otthon edzeni. Nem kell kimozdulni a lakásból, nem kell másra várni, nem kell kondi bérletet venni, esetleg átautózni a városon, és még sorolhatnánk. Akik így gondolják, gyakran vesznek inkább egy futópadot otthonra.

A futópad gyártók alkalmazkodnak ehhez, és igyekeznek folyamatosan lejjebb vinni a futópadok árát, ez azt jelenti, hogy már megéri vásárolni egy megbízható, otthoni használatra szánt futópadot.

A szabadban végzett sportolással szemben egy otthoni futópad esetén kiküszöbölhetőek az időjárás viszontagságai, illetve a szezonalitás. A futópadon való futás nem túl könnyű, de nemcsak futni, hanem sétálni, gyors gyalogolni is lehet rajta. Tehetjük mindezt akár hegyi menetben is, csak át kell állítani egy gombnyomással.

A rendszeres futópad használat előnyei:

  • Csökkenti a szívbetegségek kockázatát, jót tesz a magas vérnyomásnak, a csontritkulásnak, a cukorbetegségnek és az elhízásnak. Továbbá erősíti az ízületeket, az inak, és szalagok rugalmasabbak maradnak.
  • Csökkenti az öregedést hatásait
  • Mentálisan jó közérzetet okoz, csökkenti a depressziót
  • Csökkenti a stresszt
  • Növeli az állóképességet
  • Segít fenntartani a normális testsúlyt, vagy csökkenti azt, jó hatással van az  anyagcserére
  • Gyorsítja a regenerációt, jobb alvást eredményez

Kezdetben célszerű gyaloglással indítani mivel az könnyű, biztonságos és hatékony. A gyorsabb séta is éget el annyi kalóriát, mint a futás. Később átválthatunk futásra, majd még később akár hegyi menetre is.

Hetente akár 4-6 alkalommal,30 és 90 perc közötti időtartamban leghatásosabb az edzés. De ne feledjük, hogy akármilyen kevés mozgás is jobb, mint a semmi.

Aki elhatározza, hogy elkezd futni, akár kint, akár futópadon, mindenekelőtt beszéljen a házi orvosával. Ez különösen fontos, ha eddig passzív életet éltünk, ha bármilyen egészségügyi problémánk van, ha terhesek vagy idősek vagyunk.

Olykor ellenőrizzük a fejlődést! Gyorsabbak vagyunk-e, mint mikor kezdtük?   Szívritmusunk, pulzusunk változott- e terhelés alatt vagy nyugalmi helyzetben?

Mint minden edzés előtt, a futópad használata előtt is célszerű bemelegíteni. Különböző nyújtó gyakorlatokkal az izmokat és ízületeket rugalmasabbá tesszük az igénybevételre. Ha vége az edzésnek, pár perces kényelmes gyaloglással zárjuk azt le, amíg a pulzusszámunk visszatér a normális értékre. Edzés közben figyeljük testünket, ha úgy érezzük, hogy eléggé kifulladtunk, szédülünk, ájulás érzetünk van, émelygünk, vagy fájdalmat érzünk,azonnal fejezzük be az edzést, míg testünk regenerálódik.

A HRC (Target Heart Rate Control) a szívfrekvencia mérése: számoljuk a pulzusunkat 15 másodpercig, majd szorozzuk meg néggyel. Aki csak most kezdte a testmozgást, az alsó 60 % szívfrekvencia a cél. Ahogy a futópad edzéssel javul az edzettség, akkor lehet egyre közelebb kerülni a maximális 85 % pulzus célzónához.

Komolyabb futópadokon, a pulzusmérőn kívül megtalálható a HRC program, amihez tartozik egy mellkas öv, és a futópadba épített jeladó a pontosabb pulzus értékekhez. Az életkor kiválasztása után, beállítható a megfelelő edzettségi célpulzus tartomány. A start elindítása után futópadunk annyira fog futni, hogy a pulzusunk a beállított pulzus célzónában maradjon. Ha nő a pulzusunk, csökken a sebesség, illetve ha pulzusunk a kívánt érték alá csökken, nő a futópad sebessége.