Lakberendezés kategória bejegyzései

Finom kényelem, azaz a mikroplüss kárpitozású ülőgarnitúra.

Az ülőgarnitúrák kiválasztásakor sokaknak nagyon fontos szempont, hogy a káprit tapintása finom, kellemes legyen. Ennek a kritériumnak a mikroplüss anyag tökéletesen megfelel. A mikroplüss különböző sodrási technikákkal készül (ahogy a sima plüss is), emiatt sűrűbb és kevésbé sűrű szövésű részek váltakozásából áll.

Ülőgarnitúra

Ez természetesen nem befolyásolja az ülőgarnitúra minőségét, a bútorunk minden egyes négyzetcentiméterén finom, kellemes tapintású anyagot találunk.

A mikroplüss nagy előnye sok más anyaggal szemben, hogy a zsákszövethez hasonlóan nem kell nagy ügyet csinálni a tisztításából. Nyugodtan lehet finomabb sörtéjű kefével tisztogatni, száradó habbal, vagy kárpittisztító géppel is akár. A mikroplüss a színskála minden színében és árnyalatában kapható, így mindenki megtalálja a mikroplüss kárpitozású ülőgarnitúrák között a neki legjobban megfelelőt.

Minden típusú és minden árkategóriájú ülőgarnitúra készült a szóban forgó kárpitozással, mivel ez az anyag is kimondottan trendi és közkedvelt. A mikroplüss nem egyenlő a bolyhos, süppedős anyagokkal, egészen máshogy kell elképzelni. Nincsenek szőrös, bolyhos részek, ahogy egy plüss állatnál megszokott, vagy olyan jellegű kibolyhosodás, mint a plüss takarók esetében, inkább hasonlít a plüss melegítők anyagára, bár ez is távoli rokonság. Nézzük néhány példát a mikroplüss kárpitozású ülőgarnitúrákra. Mindjárt az első példa egy nagyon elegáns, ugyanakkor vidám bútor, a PAPENBURG U-FORM ülőgarnitúra, melynek mediterrán színe és mikroplüss kárpitozása igazán kellemes hangulatot varázsol a nappalikba. Háttámlája magasított, ülőfelülete rugalmas, így az esztétikum mellett a kényelem és funkcionalitás is helyet kapott.

Az ülőgarnitúra ágyazható, ezzel teljesen kimerítve az ülőgarnitúra adta lehetőségeket. Aki a többrészes ülőgarnitúra híve, annak is van megoldás, például a LISA ülőgarnitúra, mely három részből áll, egy hármas, egy kettes és egy egyes kanapéból. Kárpitozása drapp színű mikroplüss, kényelmes és finom anyagú, formatervezése íves, háttámlája magas, ezáltal a bútor egy kimondottan kényelmes ülőalkalmatosság lesz, főleg, hogy ülőfelületének mélysége ötven centiméter. A megfelelő rugózásról laprugók gondoskodnak.

A három különálló rész kisméretű, így kisebb nappalikba is jól elfér. A négyszögletesebb formák kedvelőinek is akad mikroplüss kárpittal bevont ülőgarnitúra, ilyen például a NORMA sarokkanapé, mely egy filigránabb, de nagy ülőfelülettel rendelkező darab. Mérete miatt aránylag kis nappalikba is befér, 250×215 centiméter helyet foglal el. Kimondottan modern megjelenésű, háttámlája egyenes vonalú, kartámasza szintén egyenes. Az ülőgarnitúra ággyá alakítható, mely 120 centiméter széles fekvőfelületet biztosít. Ezen kívül itt van még a JUMP bútorcsalád is.

A JUMP ülőgarnitúrák nagy része is mikroplüss kárpittal került kivitelezésre, ezekből számos szín, formatervezés és típus érhető el. A JUMP fix sarokkanapé finomszövésű bézs mikroplüss borítású, háttámlája középmagas, formavilága modern, ülőfelülete nagy, párnázata síkrugós-szivacsos, így kimondottan kényelmes, de nem süppedős. Egy másik kedvelt, mikroplüss JUMP ülőgarnitúra a sötét szürke színű, íves háttámlával ellátott balos sarokkanapé, mely kimondottan modern. A bútor ideális kisebb helyiségekbe is, mivel 250×150 centiméteres méretekkel rendelkezik.

Hol aludjon a vendég? Esetleg egyszobás a lakás? Minderre megoldást nyújt az ágyazható ülőgarnitúra.

Napjainkban egyre terjedő, már-már életmóddá váló szokás a minél kisebb lakásba való költözés és az albérlet. Senki nem szeret vagyonokat fizetni azért, hogy valaki más tulajdonában lévő lakásban lakjon egy ideig, így hát sokan választják a kisebb alapterületű ingatlanokat. Igaz ez a lakásvásárlásokra is, a másfélszobás lakások a legkeresettebbek az átlagfizetéssel rendelkezők körében.

Egy ilyen lakásba, ahol nincs külön nappali és hálószoba, vagy egyetlen kis hálószoba tartozik a nappalihoz, nagyon jó megoldás lehet az ággyá alakítható ülőgarnitúra. Az egyszobás lakásokban így nem kell még egy ágyat is bezsúfolni a kanapé mellé, a másfélszobás lakásokban pedig a hely szűkössége ellenére is kényelmesen fogadható egy vendég vagy akár kettő is, aki hajlandó egy fekvőalkalmatosságon aludni. A rendelkezésre álló hely alapján kell nyilván választani az ülőgarnitúrák közül (természetesen van azért még egy csomó kritérium), de ilyen lakások esetében kiemelten fontos, hogy ágyfunkcióval is rendelkezzen a kiszemelt ülőgarnitúra, kanapé.

A többrészes ülőgarnitúra éppen olyan hasznos, mint az egy kanapéból álló, vagy sarokkanapés megoldás, hiszen mindegyiknek megvan a maga előnye. A több részből álló (3-2-1 vagy 3-1-1, vagy 3-2 összeállítású) ülőgarnitúra azért előnyös, mert a nagyobbik elemet ággyá alakítva, még mindig marad ülőfelület, így nem kell rögtök felkelés után beágyazni, ha le szeretnénk ülni kényelmesen.

A hátránya annyi, hogy több helyet foglal, mint az egy darabból álló kanapé. Az egydarabos megoldás nagy előnye a helytakarékosság.

Ezen típusok nagy része is ágyfunkciós, így bőven lehet válogatni. A sarokkanapék között is vannak kisebb darabok, így a kis lakásokba is nagyon megfelelőek tudnak lenni. Egyik-másik darabot nem is kell kihúzni ággyá, mert van akkor ülőfelülete, amin egy ember kényelmesen elalhat. Ez a típus jól ötvözi az egydarabos és a több darabból álló ülőgarnitúra előnyeit, hiszen viszonylag kis helyen elfér, de van akkor ülőfelület, hogy ággyá alakítva még használható ülésre is. Több részes ülőgarnitúrára jó példa az ággyá alakítható kanapés MEDINA 3-2-es bőr ülőgarnitúra.

Valódi fehér bőr kárpitozású, klasszikus megjelenésű, kényelmes darab, melynek háromszemélyes része 195×100 centiméter, a kétszemélyes kanapé  pedig 150×100 centiméter. Az kialakítható fekvőfelület meglehetősen nagy, 190×130 centiméter. Az ülőfelület síkrugós, a támla magasított. Az ággyá alakítható, vagy alvásra is alkalmas ülőfelületű, kis lakásokba való sarok ülőgarnitúra ékes darabja a LA COSTA nyitható sarokkanapé. Igaz, hogy 290×200 centiméteres méretekkel rendelkezik, de ha kiváltjuk vele az ágyat, máris nagy helyet spóroltunk.

Formavilága modern, kárpitozása világosbarna szövet. Nem csak ággyá alakítható, de ágyneműtartóval is felszerelték, így a kis lakások egyik hátrányán is javít, mégpedig a pakolófelületek hiányán. Nem csak ágynemű tárolására alkalmas, a téli holmit vagy a porszívót, vasalót is bele lehet pakolni. Külön érdekesség a karfába épített kisméretű üveglap, mely pohártartóként funkcionálhat. Az egydarabos kanapék közül ággyá alakítható például a LUCA kanapé egy kimondottan kicsi, de nagy fekvőfelületűvé alakítható darab. A kanapé 200-100 centiméteres, de ággyá alakítva 160×200 centiméteres felületet kapunk. Kimondottan kényelmes, egyszerű darab. A háttámasz kényelmességét vastag díszpárnák adják.

Háromrészes ülőgarnitúra széles választékban

A szokványos többrészes ülőgarnitúra soha nem megy ki a divatból. Vannak, akik szeretik úgy elrendezni az ülőalkalmatosságaikat a nappaliban, hogy azok akár egymással szemben, de legalábbis megfelelő szögben legyenek, így a beszélgetés során nem kell áthajolni valakin, hogy hozzászóljunk a távolabb ülőhöz.

A szokványos összeállítás kezdetben az egy kanapé, mely általában három vagy négy férőhelyet biztosított és két egyszemélyes fotel volt. Ezt lassan felváltotta, bár nem teljesen, a két kanapé és egy fotel válogatás. Ez utóbbi többféle lehet. Van, hogy a két kanapé egyforma nagyságú, bár ez igen ritka, ilyenkor általában kettő darab háromszemélyesről és egy egyszemélyes fotelről van szó.

A háromrészes ülőgarnitúra jelenleg legtöbbször egy négyszemélyes nagy kanapéból egy háromszemélyes kisebb kanapéból és egy egyszemélyes fotelből áll. Ez a variáció gyakori még a háromszemélyes, kétszemélyes és egyszemélyes összeállításban is. Íme néhány példa az ilyen típusú összeállításokra: Kis nappalik ideális darabja az ALINA 7885 névre keresztelt ülőgarnitúra, mely relax funkciókkal is rendelkezik.

A kárpitozása valódi bőrből készült, színe kellemes, gesztenyébe hajló sötétbarna. Mindegyik ülése rendelkezik a relax funkcióval, így akár egyszerre négyen is pihenhetnek rajtuk. Igazán magas színvonalú kényelmet biztosít. Nőknek ideális egy “csajos” napra, amikor iszogatnak valami finomat és közben relxálva szépítik bőrüket egy pakolással, férfiaknak pedig a sörözés, meccsnézés közben lehet igazán pihentető.

Természetesen ezek a sztereotípiák nem érvényesek mindenkire, csupán jelzés értékű, hogy mindenki megtalálja a megfelelő tevékenységet, amihez az említett garnitúra ideális relaxációs eszköz. Külön érdekesség és hasznos funkció, hogy a garnitúra karfájában kisméretű, de használható tárolót alakított ki a gyártó, melyben a távirányító, papírzsebkendő, de akár sörnyitó, vagy hasonlók is elférnek. A 3-1-1-es összeállításra kiváló példa a BUKÓ 3-1-1-es ülőgarnitúra, mely igazán nosztalgikus hangulatot kelt. Kicsit régimódi, de a szónak a kellemes értelmében és egy megfelelő szövetválasztással nagyon egyedi stílus érhető el vele. A nappalik igazi dísze lehet. Az ülőgarnitúra bonellrugós kivitelezésű, a nagy kanapé ágyfunkcióval rendelkezik. Annak, aki két személyre szeretné megágyazni a kanapéját, kiváló választás, hiszen meglepően nagy, 170 centiméter széles fekvőfelülete van, aminek magassága megegyezik az ülőfelületi magassággal. Az ülőgarnitúra magas, egyenes vonalú háttámlája, rugós ülőfelülete kényelmet biztosít, míg megjelenése a stílusosságról gondoskodik. A 3-2-1-es összeállítás ékes darabja a DÁVID ülőgarnitúra, mely rendelhető többféle kárpitozással, többféle színben, sőt az összeállítás is variálható.

Érdekesége és előnye is egyben, hogy a modern formavilágot ötvözi a klasszikus megjelenéssel, így szinte bármilyen berendezésbe beilleszthető. Az ülőgarnitúra kényelmességét a magas háttámla, a magasított karfa és a puha ülőfelület biztosítja. Annak ellenére, hogy a klasszikus kényelmet adja, a bútor maga aránylag kicsi, már a hasonló jellegű ülőalkalmatosságokhoz képest. Ez a filigránabb megjelenés a vékonyabb háttámlának és kecses vonalaknak köszönhető. A háromszemélyes kanapé ágyazható, a kétszemélyes darab ágyneműtartóval rendelkezik, így tökéletes tároló és vendégágy is egyben. Szintén 3-2-1-es összeállítású a kimondottan klasszikus TITAN bőr ülőgarnitúra mely a szokványos mogyoróbarna színével és valódi bőr kárpitozásával igazi, elegáns darabnak számít.