Szépség és wellness kategória bejegyzései

A Swarovski kristályok

A Swarovski kristályok titka, tulajdonképpen nem más, mint egy speciális lézer technikával készült különleges minőségű ólomkristály. Az ólomkristály anyaga és a vágás pontossága által létrehozott fénytörések együttesen adják azt a csodás, színjátszó ragyogást, amit látunk, ha ránézünk egy kövecskére.A Swarovski kristályokat a legkülönfélébb színárnyalatokban lehet már megvásárolni, sőt ma már létezik a legújabb, melyek a legkülönlegesebb effektusokkal ellátott kristályok, amik szintén forgalomban vannak már.

Swarovski kristályok bizsu ékszeren

Ezeknek az egyik oldala egy nagyon vékony fémszínű réteggel van ellátva, ami lehet akár arany, vagy ezüstszínű, és ez értelemszerűen megnöveli a kristályok erősebb tükröződését, így még sokkal csillogóbb lesz, a színek játéka pedig szinte milliószor erősebb. Ezek leginkább a többféle alapszínű kristályok esetében érhetőek el. Őket nevezik „fancy-nek”, azaz vidámnak.

A Swarovski kristályok (a bizsu ékszert is ideértve) az alap színkód mellett egy “AB” jelöléssel is el vannak látva, majdnem ugyanúgy, mint az igazi nemesfémek, az arany: AU, az ezüst pedig AG. Nem véletlen, hiszen megérdemli, hogy legalább annyira kiváltságos legyen, mint nagyobb testvérei. Napjainkban a széles termékskálájú dísztárgyak mellett igen erős keresletnek örvendenek a Swarovski ékszerek, ahol alapjáraton két különböző típusról kell szót ejtenünk.

Az első természetesen a Swarovski ékszer. Ez egy teljesen komplett, fémrészekkel, és az egyéb tartozékokkal ellátott termék, amely természetesen a Swarovski gyárból kerül az ékszerboltokba, üzletekbe, illetve az internetes webáruházakba. Ezek mind a saját fehér hattyús lógójukkal vannak ellátva, amik a sötétkék hologramos dobozokban vannak, címkékkel ellátva, és így kerülnek a forgalomba.

Másodszor beszélnünk kell azokról a kristály ékszerekről, amiket ugyan nem maga a Swarovski gyárt le, hanem egy másik gyártó cég, de engedéllyel használhatják fel a Swarovski kristályokat. Ezeknél a termékeknél kötelező feltüntetni a készítőt és az engedélyt, amit az alapcégtől kaptak meg. A Swarovski kristályként megvásárolt termékek mellé ajánlatos elkérni a tanúsítványt, ami az eredetinél minden dobozban megtalálható, amolyan certifikációként.

Ugyanis csak és kizárólag a Swarovkival leszerződött cégek jogosultak használni ezeket a nyomtatványokat. Ezeknél a cégeknél előfordulnak ugyan hamisítványok is, de ezeknek a csillogása természetesen nem éri el az eredeti Swarovski kristályok hamisítatlan, erőteljes, magas fényű csillogását.Természetesen ma már a világ minden részén meg lehet vásárolni az eredeti Swarovski kristályokat, elérhető áron, és éppen emiatt egyre inkább népszerűek mind a gyártók, mind a kereskedők körében.

A Swarovski ékszer jó példa arra, hogyan lehet olcsó alapanyagból, jó dizájnnal és profi marketinggel világszerte elismert, sikeres terméket létrehozni.A Swarovski kristály üvegből készül, így tulajdonképpen nem is lehetne kristálynak nevezni. Anyaga nagyon hasonló a velencei “kristály” csillárokéhoz, ahol az üveghez ólmot adagoltak a nagyobb fénytörésmutató és színszórás érdekében.A XIX. században egy Strasser nevű bécsi úr már sikerrel vezette be a gyémántok utánzataként az ékszerek világába.

A “strasszköves ékszereket” az utóbbi időben váltják fel a Swarovski ékszerek, de hovatartozásuk szakmai szempontból akkor is egyértelmű, ha ezek aranyozva, vagy kopásálló ródiummal, újabban ruténiummal bevonva kápráztatják el a nagyérdeműt.

A hazai nemesfémes, drágaköves szakma számára ezek a – némiképp pejoratív értelmű – bizsu kategóriába tartoznak, még akkor is, ha áruk mára már lassan beéri a nemesfémből készült, drágakövekkel díszített ékszereket.

Swarovski ajándéktárgyak, ha igazán örömet akarunk szerezni

Lássuk be, nagyon szeretünk ajándékot kapni, bármilyen alkalom is legyen, sőt még alkalom sem kell hozzá, akkor is nagyon örülünk neki. Továbbá adni is szeretünk, talán még sokkal nagyobb örömmel, és mindenképpen szívesen, különösen, ha számunkra kedves az illető, akit megajándékozunk. Ha családtagról van szó, akkor pedig ez hatványozottan igaz. Közös az öröm!

Szerencsénkre ma már olyan szépségek közül is válogathatunk, mint például a Swarovski ajándéktárgyak és egyéb kiegészítők. Találhatunk vicceset, mókásat, személyre szabottat, elegánsat, vagy éppen csak egyszerűen szépet, aminek ha sok haszna nincs is, de ha ránéznek, tudják, hogy tőlünk kapták.

És az is lerí róla, hogy Swarovski, így biztosan nem kerül a fiók mélyére, hanem büszkén hagyják szem előtt, hiszen messziről felismerhetőek ezek a kis ajándéktárgyak. Kiválaszthatunk egy-egy szép, kövekkel kirakott asztali fénykép tartót, kristályokkal díszített golyóstollakat, horoszkópos kulcstartót. Rálelhetünk olyan apróságokra is, mint egy fogkefe, köröm dísz szett, mini fülhallgató, napszemüveg, vagy akár egy köldök vagy fog piercing. Ha bárkinek is Swarovski ajándékot adunk, azt érezheti, hogy nem feledkeztünk meg róla és fontos nekünk, ahogy mi magunk is ugyanezt gondolhatjuk, amennyiben mi vagyunk, akik kapjuk.

Vannak már komolyabb és drágább ajándékok is, amit leginkább tényleg csak családon belül vásárolunk meg, hiszen nem mindig olcsóak, és jobban is örülünk, ha ezek a tárgyak úgymond családon belül maradnak. Ilyesmi mondjuk egy mobiltelefon, egy fésülködő vagy kozmetikai tükör, egy bőrönd neszesszer, manikűrkészlet, borhúzó készlet, aminek a férfiak még örülni is fognak, hiszen nem csak szép, hanem igen hasznos is lesz.

Ebben a kategóriában is maximálisan vigyáz és figyel a részletekre a Swarovski, nem tesz különbséget egyetlen terméke között sem. Az arab emirátusban élő milliárdos sejkek és egyéb dúsgazdag üzletemberek már csináltattak például olyan exkluzív Swarovski ajándéktárgyakat is, mint amilyen mondjuk egy egész mennyasszonyi ruha, hozzá illő fátyollal és minden kiegészítőjével, vagy egy Lui Vutton táska és bőrönd szett, hatalmas méretű és súlyú csillár, padló vázák, vagy akár egy kávéfőző, illetve még egy egész, igazi Mercedes autó, mondjuk egy diploma osztóra. Itt is érvényessé vált már az a közhelynek számító mondás, hogy minél több a pénzed, annál inkább ragyogj.

Légy hivalkodó, mutasd, meg mid van. A Swarovski kiegészítők és egyéb ajándéktárgyak pontosan ezt igyekeznek felvállalni és a külvilág felé preferálni, mindazzal a nem elhanyagolandó ténnyel, hogy nem kell dúsgazdag milliárdosnak lenni ahhoz, hogy viselhessünk, vásárolhassunk, ajándékozhassunk belőlük. Ha nem is akkora léptékkel, mint a burnuszos barnák, de számunkra éppen megfelelő módon és mértékben. Persze, ha tehetjük, egész nyugodtan takarítsunk Swarovski kövekkel díszített porszívóval, hajmosás után Swarovski kövekkel kirakott hajszárítóval szárítsuk hajunkat, a kenyérszeletelő is lehet hasonló kaliberű, ahogy mondjuk a körömcipőnkön a csat.

Mindezeket a kiegészítőket azért készítette Swarovski, hogy bárhol ott lehessen a környezetünkben, ahol csak szeretnénk és igényünk van rá. Rajta kívül szinte nincs más, hasonló gondolkodású cég, aki a hétköznapi emberek mindennapjaiban úgy van jelen, hogy szinte észre sem vesszük, csupán elég a tudat, hogy tudjuk, hogy ott van. És persze nem csak az ékszereknél, hanem az egyéb kiegészítőknél, háztartási eszközeinknél is. Remélhetőleg mindenki talál magának valami olyan eszközt, tárgyat, melyet egy igazi Swarovski díszit.

Hogyan tisztítsuk a Swarovski kristályokat és ékszereket?

A Swarovski ékszerek tisztítása és tisztán tartása mindenképpen nagyon fontos, hiszen az ékszerek használatukból eredően koszolódnak, és mert csak így tudjuk megőrizni hosszan tartó csillogásukat. Az elsődleges jó tanács ezzel kapcsolatban, hogy a Swarovski kristályokkal ellátott ékszereket minden esetben szépítkezés, öltözködés után vegyük csak fel, így miután már kész a hajunk, sminkeltünk, parfümöztünk, kézkrémeztünk és indulásra készek vagyunk.

A kozmetikumok, parfümök ugyanis olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek károsíthatják a Swarovski kristályokat, főként csillogásukat és fényüket homályosíthatják meg, de gyakran a ragasztást és a fémet is. Ha véletlenül mégis a Swarovski kristályos ékszereink esetében a kő körül zöldes vagy sárgás elszíneződést látunk, valószínűleg a fenti probléma lépett fel, így fogadjuk meg a jó tanácsokat, és mielőtt elveszítenénk, vagy elhagynánk a kristályt, vigyük el egy ékszerészhez.

Egy Swarovski az elegancia szimbóluma, így soha ne legyen rajtunk, ha fürdünk, sportolunk, strandolunk, úszunk vagy egyéb ilyen jellegű tevékenységet végzünk. Ha tárolásról van szó, minden esetben valamilyen zárt, szivacsos és egyben puha dobozkát válasszunk, ahol nem tud karcolódni, és nem is éri a por az ékszert.

A Swarovski ékszerek tisztításáról azt kell tudni, hogy bizonyos időközönként fontos áttörölni őket puha és száraz ronggyal azért, hogy a láthatatlan, mikroszkopikus szennyeződéseket eltávolíthassuk. Ha mégis valamilyen makacs szennyeződés került az ékszerre, akkor természetesen ez nem elég, és minden esetben valamilyen alaposabb tisztítás szükségeltetik, vagy adjuk be akár ékszerészhez és kérjük az ékszerünk alapos megtisztítását.

Meg fogja érni az árát, bár biztosan nem kerül túl sokba.A tisztítást mindig valamilyen puha felület felett végezzünk, mert a kristályok könnyen sérülnek, és biztonságosabb, ha látjuk, hogy esetleg a kiesett kő hova esett, gurult, és azonnal megtalálhatjuk. Tegyünk az asztalra egy puha törölközőt, vagy bármilyen más anyagot, és a felett dolgozzunk.Természetesen nem fontos speciális ékszertisztítót vásárolnunk ahhoz, hogy a Swarovski kristályok tiszták maradhassanak, de azért tiszteljük meg annyival kedvencünket,hogy legalább valamilyen tisztító folyadék, vagy a szemüveg tisztításához használt kendő legyen az alap kellékünk ehhez a munkához. A vegyszert soha ne permetezzük rá közvetlenül az ékszerre, előbb mindig a rongyra. Ha a szennyeződés a kövezet peremén található, és onnan nem tudjuk kitörölni, próbáljuk az áztatásos módszert, az garantáltan hatásos. Amennyiben ékszerünk sok apró kristályból áll, akkor a legalkalmasabb módszer erre egy kis kefe, mint például lágysörtés fogkefe vagy szemöldök fésű, amivel beérhetünk még a legvékonyabb zegzugokba is.

Nagyon óvatosan kell eljárnunk akkor, ha ékszerünk bevonatos Swarovski kristály, mivel ezek nagyon könnyen sérülnek. A kefe ilyenkor tilos, de rongyból is a lehető legpuhábbat, 100%-os pamutot válasszunk. A Swarovski kristály esetében a legtöbb cég ródiumozza az ékszereket, emiatt az ultrahangos tisztítást sajnos nem vehetjük igénybe, ugyanis megsérülhet és lepattoghat az orvosi fém bevonata. Soha ne használjunk tisztításhoz túl forró vizet, és ammóniatartalmú tisztítószereket sem, mert ezek károsíthatják a fémbevonatot, a legtöbb Swarovski kristály-ékszer ugyanis többnyire nem ezüst vagy arany, hanem mindössze orvosi fémbevonatú.

Ha ezeket az alapszabályokat megtartjuk, egészen biztos, hogy hosszú évekig élvezhetjük teljes pompájában Swarovski kristályaink csodálatos ragyogását.

Swarovski ékszer ezüstben

Nagyon sok nő nem igazán kedveli az arany ékszereket, vagy magát az arany színt. Ezek táborát erősítem jómagam is. Túlságosan hivalkodó, és nagyon közönséges, különösen, ha még minden féle csillogó-villogó kaviccsal van kirakva. Tény, hogy ez így picit túl van reagálva, de a lényegen nem változtat azokra nézve, akik hasonlóan vélekednek. Ezért is nagy öröm minden hölgy számára, hogy a ma olyan nagyon divatos és abszolúte reneszánszát élő bizsuk már ezüstszínű foglalatokban is kaphatóak. Sőt, még sokkal nagyobb keletje is van és igazán elegáns külsőt ad az aktuális darabunknak.

Ezt látta meg éppen jó időben a Swaroski ékszerkészítő cég is, és előszeretettel használják az antiallergén anyagból készült ródiumot, amit ezüsttel vonnak be, vagy magát a tiszta nemes fémet. Sokkal letisztultabb, kissé ugyan hidegebb külsőt kölcsönőz az ékszernek, legyen az egy fülbevaló, egy gyűrű, vagy akár egy karkötő. Ha ránézünk egy nagyon finoman megmunkált, jól elkészített darabra, akár azt is gondolhatjuk, hogy talán nem is ezüst, hanem sokkal inkább fehér arany, vagy platina. Ezek bármelyike simán veri az arany bármelyik árnyalatát, mivel visszafogottabb és elegánsabb is. A Swarovski ékszerek kövecskéi nagyon erős fénnyel ragyognak az ezüst foglalatban, csillogásukat semmi nem tompítja, mi több az ezüstszín még inkább felerősíti és kihangsúlyozza. Ahogy minket, nőket is megerősít abban, hogy ha egy ezüstös Swarovski ékszert viselünk, sokkal erőteljesebben ragyogunk tőle.

Az ezüst szinte már olyan tiszta, mint akár a fehér, ettől lágyabb és finomabb lesz maga az ékszer, illetve a benne lévő kristály. Ráadásul igaz rá az a mondás, hogy a kevesebb sokszor több. Mert egy ezüst Swarovski ékszer éppen annyira hivalkodó és feltűnő, mint amennyire bármilyen alkalomra is felvehető. Teljes mértékben kiegészítik egymást, mind színharmóniában, mind bármi egyébben, amit meg szeretnénk mutatni a viselése által. Elérhetjük, hogy mindenkinek feltűnjön az általunk viselt ékszer szépsége, harmóniája, hogy bárki láthassa, jól döntöttünk, amikor az ezüstszínű ékszer mellett tettük le a voksunkat. Igazából az első Swarovski ékszerek is ezüstben készültek, mi több, még amikor betört a világpiacra és elismerté vált, akkor is többségében voltak az ezüst foglalatos darabok, és kiegészítők is.

Az arannyal ellentétben sokkal inkább viselhető ez a szín, mivel akár hétköznapokon is rajtunk lehet a kedvenc Swaroski ékszerünk, ami ezáltal nem válik olyan szinten központi témává, ami olykor már kínos is lehet. Szinte mindenki tudja már, hogy attól, hogy az ékszer Swarovski, még nem jelenti azt, hogy az ára megfizethetetlen, sőt! Egyáltalán nem drágák, és vannak szinte teljesen filléres darabok is a kínálatukban. Ráadásul a fiatalok körében sokkal inkább divatos akár „igazi” ékszerben, akár bizsuban az ezüst.

A divatos kiegészítők között is nagyon sok az ezüst, legyen szó táskáról, sálról, cipőről, nem véletlen tehát, hogy a Swarovski ékszerek közül szívesen választjuk az ezüstöt. Arról a valós tényről sem szabad megfeledkeznünk, hogy nagyon sok hölgynek valóban nem áll jól az arany szín, akár a szeme, vagy hajszíne miatt. Ez esetben is nagy könnyebbséget ad az, hogy megtalálhatják a kedvenc ékszereik közül az ezüstszínben készült darabot is.

A Swarovski ékszerek minden kétséget kizáróan nagyon gyönyörűek, ehhez nem fér kétség. De ha igazán őszinték akarunk lenni, és még talán nem is utáljuk az aranyat, vagy annak színét, akkor is érdemes belátnunk, hogy maga az ezüstszín, ékszer és az abból készült Swarovski tárgyak bármelyike sokkal szebb, elegánsabb és nem utolsó sorban bármikor viselhetőek. Semmilyen megkötés nincs, sem színben, sem öltözékben, sem megjelenésünk egyéb kiegészítőjével szemben.

Biciklizz otthon!

Van, aki nem szeret társaságban sportolni, megint más szégyelli a vonalait, van, aki csak kényelmi szempontból mozogna inkább otthon. Nekik jöhet jól a szobakerékpár.

futópad

Az egyik legjobb, legkényelmesebb mozgási lehetőség. Nem kell kimozdulnod otthonról, csak felpattansz a futópadra vagy szobabiciklire és mehet is a fitness!

Annyit és annyiszor bringázol, amennyit csak kedved tartja. Ráadásul közben tudsz zenét hallgatni, olvasni, de még akár tanulni is. Kell ennél jobb?

Nézzük, milyen előnyei vannak a szobakerékpározásnak:

 1. A fogyókúra és a zsírégetés egyik legjobb eszköze a szobakerékpár. Egyrészt kalóriát égethetünk vele, másrészt jót tesz a szívnek is, és tüdőnek is. Ha 15km/h sebességgel tekerünk, akkor fél óra alatt kilónként kb.3 kalóriát égethetünk el.
 2. A szobabiciklivel megelőzhető hogy túleddzük magunkat. Általában, ha először kezdünk edzeni, hajlamosak vagyunk túl erősen indítani. Ez a túlzott lendület gyakran sérülésekhez vezet, vagy túl hamar elfáradunk, elvesztve ezzel a további motivációnkat. A szobabicikli állítható nehézségi fokozata segít elkerülni ezt a problémát.
 3. Ahogy javul a fizikai állapotunk, egyre erősebbek, fittebbek leszünk, a szobabicajt  is a szintünkhöz igazíthatjuk. A legtöbb szobabiciklin kis fokozatokkal emelkedik a nehézségi szint.
 4. Az első számú előnye a szobakerékpárnak, hogy bármikor tekerhetünk rajta egyet! Akár este, esőben, szélben, viharban vagy kánikulában. Sok esetben nehéz a napirendünkbe beilleszteni egy konditermi edzést, ezért ideális lehet a szobabicikli. Akár este, tv nézés közben is biciklizhetünk egy jót.
 5. Mivel olvasás, vagy tévézés közben is tekerhetünk otthonunk kényelmében, így az edzés is sokkal rövidebbnek tűnik. Nem kell aggódnunk a többiek miatt, senki nem sürget, vagy toporog mellettünk türelmetlenül.
 6. A szobakerékpárok másik nagy előnye, hogy az egész család használhatja, így mindannyian mozoghatunk.
 7. Saját szobabiciklit venni sokkal gazdaságosabb, mint a konditermekben fizetni óránként az edzésért. Egy szobabicikli már 15 ezer forinttól beszerezhető, 50 ezer forintért pedig már spinning edzéshez megfelelő modelleket is tudunk vásárolni. Ez azt jelenti, hogy kb. a 30. edzés után megtérül a szobakerékpár ára. Ha többen használjuk azt, akkor még előbb.
 8. Mivel a kerékpározás intenzitása változtatható, akár egy biciklitúrára való felkészülésben is segítségünkre lehet egy otthoni bicaj. Akár a célba vett terep magassági viszonyait is szimulálhatjuk, bár a szobakerékpáron a feladat biztosan nehezebb lesz, hiszen ez nem gurul a lejtőn lefelé.
 9. Sokan nem szeretnek a konditeremben, nyilvánosan, sok ember előtt edzeni A szobabiciklizés nekik jelenthet tökéletes megoldást, hiszen otthon egymagukban edzhetnek.
 10. Sokan küzdenek a vékonyabb combokért, kerekebb popsiért, karcsúbb derékért, laposabb hasért. Ehhez megfelelő edzés lehet egy-egy kiadós tekerés.

Azon túl, hogy a szobakerékpározás kényelmes, időt takarítunk meg vele, ráadásul mást is csinálhatunk tekerés közben, van még egy csomó fontos előnye:

 • Légzésünket mélyebbé és intenzívebbé teszi, segíti tüdőnk jobb működését, és megfelelő mennyiségű friss oxigénnel látja el testünket.
 • A vérkeringés felpezsdítésével karbantartja a szív- és érrendszert, segít megelőzni pl. a szívrohamot, a magas vérnyomást, vagy a visszeret. A szobakerékpár megdolgoztatja a test nagyobb izomcsoportjait, elsősorban a láb és a fenék izmain lesz látható a változás.
 • A szobakerékpározás fokozza az izzadást, így segíti a méreganyagok távozását a szervezetből, javítja az immunrendszert, oldja a stresszt.

 

 

A gyors sikereket produkáló evezőpad

Az evezőpad, mint otthoni sporteszköz, kicsit veszített a népszerűségéből az elmúlt években. Talán azért van ez így, mert némileg nagyobb helyet foglal el, mint egy szobakerékpár, pedig már összecsukható verziója is van. Ugyanakkor egyre többen ismerik fel, hogy igen hatásos edzések végezhetők az evezőpadon.

Az evezőpad használata közben kifejezetten intenzív mozgást végzünk, a szerkezet minden fontosabb izomcsoportot megmozgat. Tökéletes cardio edzés, a pulzusszámot gyorsan megemeli, hatékonyan vesz részt a zsírégetésben. Az evezőgépen végzett edzés jó hatással van a szívre és a tüdőre, valamint a keringési rendszerre. Erősíti a test szinte minden izmát. A váll és a hát izmait például gyönyörűen alakítja. Nemcsak a fizikai állapot, de a közérzetet is javítja, használatával csökken a stressz. Az ízületeket nem terheli túl.

Vannak, akik azért nem kedvelik ezt a mozgásfajtát, mert  nem érzik ezt a annyira természetesnek, mint pl. a szobabiciklizést. Az evezőpadon történő helyes mozgás elsajátítása kicsit több odafigyelést igényel, de ebben rejlik az egyik legnagyobb előnye is, ami a koordinációs képességek fejlesztése. A helyes technika elsajátítása megkímél a gerincproblémák kialakulásától is. A jó eredményhez nagyon fontos az evezőgép megfelelő beállítása is.

Ha most kezdünk hozzá a mozgáshoz, akkor csak fokozatosan növeljük a terhelést, először csak ismerkedjünk a géppel, alkalmanként kb. 10 percig használjuk kicsi ellenállás mellett. Később ez fokozatosan növelhető, de az edzések elején akkor is érdemes megtartani az alacsony ellenállást, mintegy bemelegítésképp.

Az evezőgép vásárlását azoknak ajánljuk, akik minél előbb látványos eredményeket akarnak elérni testük építésében. A helyes mozdulatsor elsajátítása révén az evezés nem testedzés, nem kín, hanem szórakozás lesz. A váll- és mellizmok növekedése szinte azonnal érzékelhető, de kiválóan segíti a combizmok és a vádli erősítését is.

A különböző evezőgépek között nincs jelentős különbség, mindegyik modell ugyanazon az elven működik: az előre-hátrasikló széken ülve végzett evezőmozdulatok a hagyományos vízi evezés élményét nyújtják.

Csak akkor érdemes evezőpadot vásárolni, ha hajlandóak vagyunk megtanulni a helyes evezőtechnikát, mert e nélkül könnyen okozhat komoly hátgerinc problémákat a gép.

Csak olyan gépet vásároljunk, amelyen az evezők együtt, egy láncon keresztül működnek, így az evező visszahúzásakor ellenállást fejtenek ki.

Fontos szempont a választásnál az evezőgép ülése is, amelynél alapkövetelmény a mozgathatóság, azaz evezéskor az ülés guruljon.

Az evezőpad vásárlásánál figyeljünk arra, hogy komoly helyigénye van, így kislakásba nem ajánlatos evezőpadot venni. Azonban ha van bőven helyünk, akkor egy rendkívül hatásos kondigéphez juthatunk.

A hatékony, mégis kímélő elliptikus tréner

Az otthoni sporteszközök árának csökkenésével egyre többen fektetnek be egyszeri nagyobb összeget a vásárlásba, semmint eljárjanak a konditerembe. Sokkal egyszerűbb, gyorsabb és kényelmesebb megoldás egy otthoni eszköz. Most az elliptikus tréner előnyeit mutatjuk be.

Az elliptikus tréner első ránézésre egy szobabiciklihez hasonlít, de felépítésében, és az elvégezhető gyakorlatok jellegét tekintve is különbözik attól. A szobakerékpárral szemben a tréneren álló pozícióban kell dolgozni. A gép a pedálok és a karok segítségével, a gyaloglás vagy a futás mozdulatsorát utánozza. A tervezők ügyeltek arra, hogy  ez a mozgás természetes legyen,hogy  ne vesszen  el a gép terhelése, muszáj legyen izommunkát kifejtenünk.

Az edzések nem olyan megterhelőek, mintha futópadon mozognánk, mégis hatékonyak, ezért kezdőként is elkezdhetjük ezt a sportot. A súlycsökkentésen és az izomnövelésen túl, a gép használata jó hatással van a szív és érrendszer működésére, mivel edzés közben az egész testet és sok izomcsoportot mozgatunk meg. A gyalogláshoz, futáshoz képest a tréner sokkal jobban kíméli az ízületeket, mivel nem a betonon kell lépkednünk.

Kinek ajánlott az elliptikus tréner használata?

Akik hajlamosak a sérülésekre, a súlyfelesleggel küzdők, a kezdők, vagy idősebb emberek részére fokozottan ajánlott eszköz.

Az ellipszis trénert úgy tervezték, hogy az ember természetes mozgását, a gyalogláskor, kocogáskor vagy futáskor tett lépéseit utánozza. A mozdulatsort állva, a karokba kapaszkodva kell végezni, de eközben a lábak nem hagyják el a pedálokat, éppen ezért minimálisra csökken az ízületek (térd, boka, csípő, hát stb.) terhelése. A fentiekre tekintettel az elliptikus tréner kifejezetten népszerű a sérülékenységre hajlamos, súlyfelesleggel küzdő, vagy idősebb emberek között.

A kapaszkodók segítségével több kalóriát égethetünk el, és teljesen átmozgathatjuk a testünket.

A kapaszkodók és a pedálok együttes használata közben a szívritmus nő, a vér erősebben áramlik, ami arra készteti a testünket, hogy több kalóriát égessen el rövidebb idő alatt. A karok nem csak ebben segítenek, mozgás közben meg is dolgoztatják a karizmokat. Az edzés végeztével kevésbé érezzük úgy, hogy elfáradtunk.

Az ellipszis tréner hatékonyabb eszköz, mint a hagyományos fitneszgépek, amelyek zömmel csak kondíciómegtartásra alkalmasak. A tréner megtartja a jelentős megterhelést igénylő futópad előnyeit (fogyás, állóképesség növelése, keringési rendszer javítása), ugyanakkor elkerüli a futással járó hátrányokat. Kevésbé megterhelő a használata, kíméletes az ízületekhez, kényelmes, mégis hatékony. Fogyáson és izomnövelésen túl, a keringési rendszer karbantartására is javallott.

Az edzés előtti bemelegítés, valamint az edzés utáni nyújtás az ellipszis tréner esetén is ugyanúgy kötelező, mint a futópad esetén.

Amit a futópad használatról tudni kell

A mai felgyorsult világban többen gondolják úgy, hogy konditerem helyett célszerű otthon edzeni. Nem kell kimozdulni a lakásból, nem kell másra várni, nem kell kondi bérletet venni, esetleg átautózni a városon, és még sorolhatnánk. Akik így gondolják, gyakran vesznek inkább egy futópadot otthonra.

A futópad gyártók alkalmazkodnak ehhez, és igyekeznek folyamatosan lejjebb vinni a futópadok árát, ez azt jelenti, hogy már megéri vásárolni egy megbízható, otthoni használatra szánt futópadot.

A szabadban végzett sportolással szemben egy otthoni futópad esetén kiküszöbölhetőek az időjárás viszontagságai, illetve a szezonalitás. A futópadon való futás nem túl könnyű, de nemcsak futni, hanem sétálni, gyors gyalogolni is lehet rajta. Tehetjük mindezt akár hegyi menetben is, csak át kell állítani egy gombnyomással.

A rendszeres futópad használat előnyei:

 • Csökkenti a szívbetegségek kockázatát, jót tesz a magas vérnyomásnak, a csontritkulásnak, a cukorbetegségnek és az elhízásnak. Továbbá erősíti az ízületeket, az inak, és szalagok rugalmasabbak maradnak.
 • Csökkenti az öregedést hatásait
 • Mentálisan jó közérzetet okoz, csökkenti a depressziót
 • Csökkenti a stresszt
 • Növeli az állóképességet
 • Segít fenntartani a normális testsúlyt, vagy csökkenti azt, jó hatással van az  anyagcserére
 • Gyorsítja a regenerációt, jobb alvást eredményez

Kezdetben célszerű gyaloglással indítani mivel az könnyű, biztonságos és hatékony. A gyorsabb séta is éget el annyi kalóriát, mint a futás. Később átválthatunk futásra, majd még később akár hegyi menetre is.

Hetente akár 4-6 alkalommal,30 és 90 perc közötti időtartamban leghatásosabb az edzés. De ne feledjük, hogy akármilyen kevés mozgás is jobb, mint a semmi.

Aki elhatározza, hogy elkezd futni, akár kint, akár futópadon, mindenekelőtt beszéljen a házi orvosával. Ez különösen fontos, ha eddig passzív életet éltünk, ha bármilyen egészségügyi problémánk van, ha terhesek vagy idősek vagyunk.

Olykor ellenőrizzük a fejlődést! Gyorsabbak vagyunk-e, mint mikor kezdtük?   Szívritmusunk, pulzusunk változott- e terhelés alatt vagy nyugalmi helyzetben?

Mint minden edzés előtt, a futópad használata előtt is célszerű bemelegíteni. Különböző nyújtó gyakorlatokkal az izmokat és ízületeket rugalmasabbá tesszük az igénybevételre. Ha vége az edzésnek, pár perces kényelmes gyaloglással zárjuk azt le, amíg a pulzusszámunk visszatér a normális értékre. Edzés közben figyeljük testünket, ha úgy érezzük, hogy eléggé kifulladtunk, szédülünk, ájulás érzetünk van, émelygünk, vagy fájdalmat érzünk,azonnal fejezzük be az edzést, míg testünk regenerálódik.

A HRC (Target Heart Rate Control) a szívfrekvencia mérése: számoljuk a pulzusunkat 15 másodpercig, majd szorozzuk meg néggyel. Aki csak most kezdte a testmozgást, az alsó 60 % szívfrekvencia a cél. Ahogy a futópad edzéssel javul az edzettség, akkor lehet egyre közelebb kerülni a maximális 85 % pulzus célzónához.

Komolyabb futópadokon, a pulzusmérőn kívül megtalálható a HRC program, amihez tartozik egy mellkas öv, és a futópadba épített jeladó a pontosabb pulzus értékekhez. Az életkor kiválasztása után, beállítható a megfelelő edzettségi célpulzus tartomány. A start elindítása után futópadunk annyira fog futni, hogy a pulzusunk a beállított pulzus célzónában maradjon. Ha nő a pulzusunk, csökken a sebesség, illetve ha pulzusunk a kívánt érték alá csökken, nő a futópad sebessége.

Milyen ékszer viselése lehet ciki egy férfi számára?

Néhány száz, illetve néhány ezer évvel ezelőtt nem csupán a nők viseltek rengeteg ékszert, hanem a férfiak is. A rangot, az összetartozást, esetleg a rossz szellemekkel szemben való védekezést szolgálták egykoron ezek az ékszerek, illetve az öltözék kiegészítésére is előszeretettel alkalmazták férfiak és nők egyaránt.

Napjainkra ez a helyzet valamelyest megváltozott, hiszen ma már az figyelhető meg, hogy egyre kevesebb férfi visel ékszert. De minek köszönhető az, hogy az ékszerek népszerűsége évről évre csökken a férfiak körében? Valószínűleg azért, mert a legtöbb férfi úgy véli, hogy az ékszerek viselésétől túlságosan nőies megjelenésűvé válhatnak, vagy éppenséggel attól tartanak, hogy mások majd cikinek tartják azokat az ékszereket, amelyeket viselnek.

Ez utóbbi feltevés valószínűleg abból fakad, hogy vannak olyan férfiak, akik ízléstelenül hordják az ékszereiket. Gondoljunk csak bele abba, hogy miként is fest egy nagy nyakkivágású ingben feszítő, szőrös mellkasú férfi egy vastag aranylánccal a nyakában. Elrettentő példa ez, amit sajnos sokan úgy értelmeznek, hogy jobb, ha inkább egy férfi nem hord ékszert. Ez azonban nem így van. Az említett példa csupán egy klisé, amit könnyedén el lehet kerülni egy kis odafigyeléssel és némi stílussal.

Egy ékszer csakis akkor lehet ciki egy férfin, ha azt nem megfelelően viseli a tulajdonosa. Vásárlás előtt mindenképpen fel kell próbálni az ékszert, hiszen csakis akkor fogod látni azt, hogy jól áll-e vagy sem! Nem szabad a negatív képek miatt lemondanod az ékszerek viseléséről, férfi létedre sem, hiszen, ha jól választod meg az ékszereidet és a hozzá viselt öltözékedet, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem leszel ciki! Amennyiben nem szereted a feltűnést, nem szeretnéd, hogy nagyon megbámuljanak, akkor azt javasoljuk, hogy ne vásárolj magadnak vastag arany nyakláncot!

A vastag arany nyaklánc viselése esetleg ellenszenvet válthat ki az emberekből, hiszen vannak, akik úgy vélik, hogy a vastag nemesfém ékszer viselése egyfajta hivalkodás azzal, hogy az ékszer tulajdonosa mennyire nagyon gazdag. Amennyiben a nagyon vastag ékszer nem eredeti, csupán egy aranyra hajazó bizsu, akkor pedig fennáll a veszélye annak, hogy nevetség tárgyává válik a férfi, hiszen egy olcsó utánzattal szeretné a dúsgazdag személy látszatát kelteni. Nem szabad tehát beleesni abba a hibába, hogy túlzásba viszed az ékszerek viselését. Fontos szem előtt tartanod azt, hogy a kevesebb, néha több.

Akkor lehetsz igazán trendi és stílusos, ha nem túlságosan hivalkodó, visszafogott ékszereket viselsz, természetesen úgy, hogy azok az öltözékeddel is harmonizáljanak, összhangban legyenek. Egy vékony nyaklánc, egy vékony karlánc viselése bőven elég egy férfi számára. Az ízléses, stílusos ékszerek viselésével biztosan nem lesz ciki a megjelenésed. Amennyiben órát is szeretnél viselni, úgy oda kell figyelned arra, hogy azt nem a karláncod mellé helyezd fel. A karlánc és az óra összegabalyodhat és nem is kelt túlságosan jó hatást együtt a két kiegészítő. Természetesen a férfiak kiegészítői közül sem hiányozhat egy-egy ízléses gyűrű sem, hiszen ezek sem számítanak ciki ékszernek.

A karikagyűrű elmaradhatatlan darabját képezi a házas férfiak ékszereinek, így azt többnyire mindig viselni is szokták. Fontos azonban megjegyezned azt, hogy sohasem szabad egyszerre több gyűrűt az ujjaidra pakolni. Kettőnél több gyűrű, egy kézen viselve éppen olyan borzasztó és elrettentő hatást tud kelteni, mint a vastag aranylánc, szőrös mellkassal kombinálva.

Elérkezett végre, a keskeny gyűrűk ideje!

Az elmúlt évszázadok során rengeteget változott a divat, mind ruhák, mind pedig ékszerek terén. Minden korban más és más ékszerek viselése volt megszokott. Mára általában mindig az határozza meg az ékszerviselési szokásainkat, hogy mi az aktuális divat. Egészen idáig a vastagabb gyűrűk viselése volt a trendi, ami nem feltétlenül kedvezett azoknak a hölgyeknek és férfiaknak, akiknek a kezük tömzsibb, vastagabb az átlagosnál.

Egy vastag, széles gyűrű ugyanis, az apró, tömzsi ujjakon nem feltétlenül néz ki esztétikusan. Jó hír azonban, hogy mára már nem csupán a vastag, széles gyűrűk számítanak divatosnak, hanem a vékonyabb ékszerek is. A visszafogottabb stílus kedvelői számára is örömteli ez a hír, hiszen ők minden bizonnyal túlzásnak, soknak tartották a vastag, széles és feltűnő ékszereket. A keskeny gyűrűk a tavalyi évben kezdet egyre inkább előtérbe kerülni, és ma már ott tartunk, hogy ugyanannyira kedvelt lett, mint a korábbi, vastagabb darabok.

Sőt, már-már azt is bátran ki lehet jelenteni, hogy a keskeny gyűrűk töltik be a vezető szerepet az ékszerek és a kiegészítők piacán. A trendek folyamatosan változnak, ám nagyon úgy fest a dolog, hogy a keskeny gyűrűk divatját hosszú-hosszú éveken át, semmilyen más stílus nem tudja majd letaszítani a trónról. De minek is köszönheti a keskeny gyűrű, hogy ilyen gyorsan belopta magát az emberek szívébe? Valószínűleg annak, amit ez a fazon képvisel.

Egészen eddig ugyebár a vastagabb gyűrűk voltak divatosak, most azonban előtérbe került a vastag ékszer maximális ellentéte, a vékony. A keskeny gyűrű egyfajta ellenvéleményt képvisel a vastag ékszerekkel szemben, vagyis a keskeny ékszerek viselésével egyfajta véleménynyilvánítást, kinyilatkoztatást vihetünk véghez. Ez az a jellemzője a keskeny ékszereknek, amely sok embert megragadott, ezért is vált olyan nagyon gyorsan a nők és a férfiak kedvencévé ez a fazon.

Apró lázadás ez a korábbi vastag gyűrűkkel szemben, így főként a lázadó jellemű, öntudatos emberek körében kezdte meg a hódítást a vékony gyűrűk divatja. Vannak, akik úgy gondolják, hogy vékony gyűrűk unalmasak. Ez azonban nem így van. Bár a vastag ékszerek sokkal fényesebbek, nagyobb a díszíthető felületük, valamint a színek használatában is nagyobb teret engednek, mégsem mondhatjuk az a keskeny ékszerekre, hogy unalmasak volnának. A keskeny, filigrán ékszerek is lehetnek ugyanolyan izgalmasak és szépek.

Ez utóbbi ékszerek esetében ugyanis, a szépséget nem az eltúlzott motívumokban, fényes felületekben és erőteljes színekben kell keresni, hanem sokkal inkább a kifinomultságban, a nőiességben és az egyszerűségben. Törékeny, egyszerű és szerény hatást keltenek ezek a keskeny ékszerek, így akár az önmérsékletre való törekvést is ki lehet általa fejezni. A viselt ékszereink ugyanis, sokkal nagyobb jelentőséggel bírnak a ruházat kiegészítésétől.

A személyiségünket, stílusunkat, gondolkodásmódunkat is ki lehet fejezni egy-egy jól megválasztott ékszer segítségével, ezért nagyon fontos az, hogy mindig olyan ékszereket viselj, amelyek közel állnak a személyiségedhez és szívesen hordod őket. A keskeny gyűrűk leginkább aranyból készülnek, ami nem véletlen, hiszen hosszú-hosszú évtizedek óta, az arany számít a legkedveltebb nemesfémnek az ékszerdivatban. A keskeny gyűrűk kis felületüknek köszönhetően könnyedén karbantarthatóak, szépségüket hosszabb időn át meg lehet őrizni, mint a vastagabb ékszerek esetében, ahol ugyebár sokkal nagyobb az esélye a felület megkarcolódásának, mattulásának, sérülésének.